Att förlora ett barn

Att förlora en vän eller anhörig hör till de tyngsta upplevelserna i livet. Om det dessutom handlar om ett barn eller en ung person, kan sorgen kännas outhärdlig. Att lösa allt det praktiska som måste ordnas inför en begravning kan kännas helt omöjligt i en sådan situation.

Ett viktigt stöd

Vår viktigaste uppgift som begravningsbyrå är därför att försöka lätta på bördan, att hjälpa er över alla de hinder som verkar oöverstigliga.

När ett barn dör är det många svåra känslor som dyker upp. Man kan bli arg, ledsen, besviken, apatisk eller reagera starkt på något annat sätt. Känslan att man aldrig kommer att överleva det som hänt är inte på något sätt ovanlig.

Ha inte för bråttom

Det är viktigt att få utlopp för sina känslor samtidigt som man behöver ett tryggt nätverk som kan vara till stöd i det här känslokaoset. Om det finns barn med bland de sörjande är det viktigt att förklara för dem vad som hänt och att man använder ord som barnen förstår – inte omskrivningar.

När det kommer till besluten om själva begravningen är det inte ovanligt att man som drabbad förälder helt enkelt vill hoppa över den. Krafterna räcker inte till. Men erfarenheten visar att det inte är något bra alternativ.

Vårt råd är istället att inte ha för bråttom, att inte försöka lösa allt på en gång utan ta en sak i taget. Oavsett hur begravningsceremonin ska gå till så är det viktigt att förberedelserna får ta den tid det tar.

Ett minnesvärt avsked

Som föräldrar, familj och anhöriga har man alla möjligheter att påverka innehållet i begravningen. Det finns många sätt att utforma ett personligt avsked som utgår från relationer till föräldrar, syskon, vänner som finns, skolkamrater och andra närstående. Vi kan beskriva olika möjligheter som finns, för att ni som anhöriga ska kunna välja och utforma begravningen precis så som ni vill ha den.

Vill du läsa mer om den svåra upplevelsen att förlora ett barn och hur man klarar av att hantera allt som måste ordnas rekommenderar vi att du beställer en kostnadsfri liten skrift som heter ”Där kärlek finns, finns också sorg” >>